tiistai 4. joulukuuta 2012

Mikä on sopiva annoskoko?

Sain ajatuksen tähän postaukseen, kun olin tossa aikasemmin yhtenä päivänä kirjottanu etä annoskoot on ollu mulla viime aikoina kohdillaan.
Sini siihen sitten tarttu, ja kyseli että mikä on sopiva annoskoko? :)


Jaa-a. Se ei oo niin mustavalkonen asia.
Tosille se on ruokavaa´alla grammalleen punnittu jauhelihasatsi, toisille millon minkälainen läjä ruokaa.

Mä sanoisin, että omalla kohdalla sopiva annoskoko on sellanen, joka vie nälän, mutta ei saa ähkyyn. Sellanen annos, joka loppuu juuri sillon kun tuntee olonsa kylläiseksi, ja jonka avulla jaksaa taas seuraavaan ateriaan saakka.


Yleensä arvioin ruoan määrän.
Tänään otin ensin arviolta 2dl ruokaa, ja sitten tein tarkastusmittauksen.
Nappiin meni arvio! :D

Noin suunnilleen 2 dl ruokaa on ollu mulla tavoitteena. 1dl lihaa ja 1dl lisuketta (pottu, riisi jne...). Millään desimitalla tai vaa´alla en oo kokenu syytä annoksiani mittailla, vaan slimämääräisesti arvioin (postausta varten otin kuvia desimitan kanssa).

Ja jos annoskoko heittää johonkin suuntaan, niin ylöspäin. Veikkaan että aika usein lautasella on jopa 3-4 dl sapuskaa :D

Vihanneksia koitan laittaa lautaselle vähintään saman verran kuin ruokaa.



Jos tosta sai käsityksen että kyttään silmä tarkkana mun ruokaa kun sitä lautaselle lapioin, niin en todellakaan!
Harvoin mä sitä edes mietin, laitan vaan ruokaa ja nään aika hyvin mikä on sopiva määrä.


Kun oon urheillu, niin mulla on enemmän nälkä kuin normaalisti. Silloin myös syön isomman annoksen ruokaa, tai syön ylimääräisen aterian.

Jos taas se "ylimääräinen" nälkä tulee sillon kun oon vaan löhönny koko päivän, niin koitan olla antamatta sille kauheesti valtaa. Yleensä oon huomannu sen olevan vaan jotain mielitekoja.



Vihanneksia ja hedelmiä oon syöny sen verran kun huvittaa. En oo kyllä pitkiin aikoihin "napostellu" niitä muuten kun leffaa katsoessa, vaan yleensä oon koittanu syödä ateriat ateriana, ja koittanu jättää napostelut kokonaan pois.


Ja sitten vielä vakio aamu- ja iltapalat:
Puuroa 1dl hiutaleita/leseitä ja 2,5dl vettä ja mikroon. Mitähän siitä tulis, ehkä noin 2dl valmista puuroa? Siihen sitten vähän maitoa päälle, ja lisäks juon 2-3 dl maitoa lasista.


Iltapalana useimmiten 2-2,5dl rahkaa, ja purkillinen ananasta. Päälle heitän vehnäleseitä sellasen sopivan määrän. Niissä leseissä kun ei oo kaloreita kauheesti, niin oon reilulla kädellä laittanu ;)

............................

Nää on tällasia ihmiskohtasia asioita. Toiset haluaa syödä enemmän, toiset vähemmän. 
Toisella toimii yks tapa, toisella toinen.

Nämä on kuitenkin sellasia määriä jotka on ollu mulle sopivia, ja noilla määrillä oon itse saanu painoa alas :)




20 kommenttia:

  1. sulla tuntuu annoskoot pysyvän kuosissaan... tää onkin ehkä se juttu minkä takia mulla ei paino tunnu tippuvan.. mitä enemmän reenaa sitä kovempi nälkä. ja annoskoot luultavasti aivan liian isoja!! pitääpä ruveta sitä siis hieman seurailemaan ja pienentämään joka kerta:)

    kiva postaus!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun käsittääkseni liikunnan jälkeen kannattaakin syödä hieman enemmän, varsinkin proteiinipitoista ruokaa. Tää on siis vaan mutu-vastaus, kannattaa vielä tsekata jostain varmasta lähteestä :D

      Kiva että tykäsit :)

      Poista
    2. Mä vedän kovan treenin jälkeen palautusjuomaa joka on pelkkää proteiinia. Eli en korvaa (joka sisältää myös hiilareita) ruoalla. Sitten myöhemmin syön normaalin aterian normaalinkokoisena. Aika samalta näyttää mun lautaseni. 200 gr vihanneksia, 150 gr lihaa ja perunaa/riisiä yms. ehkä keskimäärin 100 gr. Lounaalla. Päivällinen ilman perunaa

      Poista
  2. Näyttää hyvältä... Mistäköhän mulle on jäänyt sellainen mieleen, että yhden aterian pitäisi olla oman nyrkin kokoinen. Joskus nuorena se toimikin ihan luonnostaan. Jossain vaiheessa homma lähti kuitenkin lapasesta ja koen tällä hetkellä varmemmaksi skipata aamiaisen ja syödä ainoastaan yhden kunnollisen aterian illalla. Muutenkin jos syön myöhemmin illalla kunnolla, niin ei ala hiukomaan kaikkea turhaa ennen nukkumaan menoa.

    Mutta jokainen tyylillään. Ja pakko muistaa sekin, että sellainen suomalainen tuhti aamiainen sekä viisi ateriaa päivässä ja on täysin vieras käsite monessa muussa maailman kolkassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon huomannu että kun syön aamupalan, niin se saa aikaan sellasen rytmin päivän ajaksi, että aika lailla kolmen tunnin päästä edellisestä ateriasta on nälkä.
      Jos en syö aamupalaa, niin mulla menee päivällä yleensä syömiset vähän hullusti.
      Mutta kuten totesit, jokainen tyylillään. Mikä kellekin toimii :)

      Poista
  3. Hyvin havainnoillistavat kuvat. Ilman mittoja ei lautaskuvista oikein voi arvioida mitään, koska lautasia on niin paljon eri kokoja.

    Mulla on edelleen annoskoot hyvin hakusessa ja tällaiset postaukset saavat aina miettimään enemmän omiakin syömisiä. Kiitos.

    VastaaPoista
  4. Sinulle on tunnustus blogissani! :)

    VastaaPoista
  5. Mä punnitsen kaikki ruoat ja oon huomannut, että siitä on suuresti apua :). Ei tule syötyä liian vähän tai liian paljon vaan sopivasti, välillä taas käyn syömässä työpaikan ravintolassa ja arvioin varmaan alakanttiin kun yleensä on nälkä ruokailun jälkeen.
    Syön 3 tunnin välein ja aamupuuro raejuustolla ja mehukeitolla tulee syötyä n. 5.30 arkiaamuisin :)

    Pidän myös ruokapäiväkirjaa monelta syön ja mitä syön, siitä on myös apua kun jossain vaiheessa ongelmana oli, että söin liian vähän päivän aikana n. 1100 kcal/päivässä ja nyt tavotteena on n. 1500 kcal/päivässä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi punnitseminen on varmasti tosi hyvä tapa varmistaa sopiva ruoan määrä :) Itsestä vaan se tuntuu jotenkin vieraalta ajtukselta. Saatan toki joskus jotain pähkinää tai karkkeja tms punnita, jotta nään suunnilleen kuinka paljon minkäkin kokoinen läjä painaa.

      Oho, sulla on menny aika vähillä kaloreilla joskus :D Mä huomasin jossain vaiheessa saman, kun kirjottelin mun syömisiä tonne kiloklubiin. Jotenki tuntu hassulta että söi liian vähän. Nykyäänkin aina silloin tällöin laitan syömisiä sinne ylös varmistaakseni että oon pysyny sopivissa määrissä :)

      Poista
    2. Mut sekin jo että kiinnittää huomioo siihen annoskokoon ja oppiihan sitä katsomaan millaisesta annoksesta tulee sopivan täyteen :)

      Karkit ja pähkinät yms. onkin hyvä punnita :)

      Kehonkoostumusmittauksessa tuli sitten puhetta sen tekijän kanssa mun ruokailutottumuksista ja tiesinhän mä, että ruokailukertoja on liian vähän päivässä. Hän sitten ehdotti myös raejuuston aamupuuron sekaan ja nyt en kyllä osais kuvitella syöväni aamupuroa ilman sitä :)
      ja sanoi, että laita vaikka herätys kännyyn 3 tunnin välein kun pitää syödä.

      Alussa oli todella vaikee syödä niin paljon päivässä kun terveellisestä ruoasta kyse :D Mutta nyt tulee sopivasti nälkä 3 tunnin aikana ja sitä seuraavaan ruokaa/välipalaa kyllä odottelee:)

      Välillä itekkin lasken arkipäivän syömisistä kalorit ni pysyn vähän mukana syönkö liian vähän/paljon :)

      Poista
    3. Mä kokeilin kerran raejuustoa puuroon, muttei oikein maistunu mulle :D Sitä vois tietty kuvitella syövänsä puuron jälkeen erikseen, mutta toisaalta mä tuun täyteen jo pelkästä puurosta, ja juon sitä maitoa aika paljon aamupalalla kuitenki, niin josko siitäkin sais tarpeeks proteiinia lounaalle saakka :)

      Itelle on iskostunu jo päähän se kolmen tunnin välein syöminen, ja alkaa kyllä olemaan nälkäkin jo siinä vaiheessa. Mulla on vielä lisäks se etu että noi lapset on pakko syöttää useesti päivässä, niin sillon on vaikeempi unohdella omiakaan syömisiä :D

      Poista
    4. Oi, raejuusto on parasta puurossa! Maidosta ei kyllä kauheasti protskua tule. Mun mielestä yksi lasi maitoa riittää varmasti aamupalalla. Ite en maitoa juo ollenkaan, pelkästään vettä, mutta raejuustoa ja rahkaa kyllä syön eli kalsiumia tulee. Jotenkin en edes osaa enää juoda maitoa ruuan kanssa.

      Joku protskun lähde olis kyllä hyvä olla aamupalallakin. Mites vaikka rahka tai kananmunat? Kalkkunaleike? Prodedrinkki?

      Poista
    5. Jaa, mun pitääkin sitten ehkä miettiä tota aamupalaa vähän uusiks :)

      Mäkään en juo maitoa muuten kun aamupalalla. Paitsi tuoreen pullan kanssa ;D Mutta sitä en oo syöny kesän jälkeen :)

      Poista
  6. Samoissa annoskoossa ne omatkin ruoat menee ja viisi ateriaa päivässä aamupaloineen :) Oikein tehokas tapa :D Vielä kun itse osaisi tehdä niistä meidän "normaaliruoista" terveellisempiä vaihtoehtoja, niin oltaisiin varmaan vielä paremmalla tiellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä se lähtee, pienin askelin :)

      Itse oon huomannu että mitä laisekmpi on, sen "terveellisempää" tulee tehtyä :D Jos vertaa vaikka että jaksaessaan vois tehdä vaikka lasagnea (jossa juustoa jne...) vrs. perus jauheliha-makaronimössö ;)

      Poista
    2. samaa mieltä et mitä laiskempi on tai sit ei vaan jaksa arkisin varsinkaan panostaa ruokiin ni tulee ehkä joidenkin mielestä tosi tylsää ruokaa mutta maistuu mulle, ehkä se on pääasia ;)

      Poista
  7. Laitoin sun blogin mun blogilistalle niin jospa vieläkin useampi löytäisi tänne tiensä :) Sulla on hyvä blogi! Kirjoitat niin avoimesti ja rehellisesti. Mulla on kans menossa vauvakilojen pudottelu. Kyllä me tästä selvitään! :)

    Terveisin, Jonna1983 (mulla on kaks tunnusta bloggeriin...)
    http://jonna1983.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäät blogista! :)

      Paljon tsemppiä omaankin projektiisi!! We can do this!! :D

      Poista

Kaikkia kommentteja otetaan vastaan :D