perjantai 9. marraskuuta 2012

Kuorintaa ja pilkkomista

Onks siitä oikeesti niin paljon vaivaa?
Kuorimisesta ja pilkkomisesta siis.

Kyllä se tän projektin alussa siltä tuntu. Ei ois millään jaksanu alkaa pilkkoa niitä vihanneksia. Ja jos ne vielä joutu kuorimaan, niin no thanks!

Jotenki se ei enää tunnu yhtään niin työläältä. En tiedä mistä johtuu, mutta enää siinä ei mene kun pieni hetki, ja kasvikset sekä vihannekset on lautasella :D

En oo perustamassa mitään aloittelijan kokkikoulua, mutta ajattelin vähän kertoa millaisia kuorimaveitsiä mulla on käytössä. Meinasin vaan laittaa tällasen tekstin, jos joku muukin tuskailee sen kuorimisen ja pilkkomisen kanssa :D

Ensinnäkin, tää perinteinen kuorimaveitsi:


Ne pitäis oikeesti heittää roskiin, mutta oon pitäny niitä varalla, jos vaikka muut sattuu olemaan pesussa. Mulle tällainen kuorimaveitsi on ihan vihoviimeinen. Kädet tulee kipeeks, ja kuorimisessa menee ikuisuus!


Tässä on mun lempparit:

Tän oranssin ostin reilu vuos sitten Vantaan varistossa olevasta keittiötavara-kaupasta. En tiedä onko kyseistä kauppaa enää, mutta luulis noita olevan missä tahansa keittiötarvikkeita myyvissä kaupoissa.
Tässä on siis muovinen hieman käyrä kahva, ja terä kääntyy hieman jotta pyöreitäkin vihanneksia pystyy hyvin kuorimaan.


Tää onkin perunan ja muiden pyöreämpien vihannesten kuorimisessa ihan paras! Porkkanaa tällä ei mun mielestä oo niin hyvä kuoria.Porkkanan ja muiden "suorien" kasvisten kuorimiseen käytän tällaista:

Tää kuorimaveitsi on muistaakseni miehen mummon vanha. En tiedä löytyykö tällaisia enää mistään. Se on tavallaan samanlainen kuin tuo oranssi, mutta toi terä on jotenkin sellaisessa kulmassa, että porkkanasta kuoret suorastaan lentää irti! :DKatselin tässä yks päivä kun ystäväni kuori porkkanoita, vanhanaikaisella kuorimaveitsellä. Ensin hän leikkas porkkanasta päädyt pois, ja sen jälkeen rupes höyläämän sentti x sentti-kokoisia kuorenpalasia porkkanasta irti.

Mä otan porkkanan, höylään pitkiä kuorenpalasia kerrallaan pois, ja sitten leikkaan päädyt pois. Jos päädyt leikkaa vasta kuorimisen jälkeen, niin porkkanaan ei jää kuorta sinne päätyihin, kun pilkkoo ne päädyt irti siitä kohtaa mihin lopetti kuorimisen.


Sillon kun en vielä tällä kuorimaveitsellä tajunnu porkkanoita kokeilla, niin käytin tätä, jokaisesta kodista löytyvää työkalua:

Toimii!!
Jep, juustohöylällä saa tosi hyvin kuorittua vihannekset!Paprikan pilkkominen on ollu aina inhottavaa. Varsinkin kun esikoinen on ihan hulluna paprikaan, niin sitä on joutunu muutamankin pilkkomaan.
Ennen tein toisella tapaa, mutta äskettäin näin jossain ulkomaalaisessa kokkiohjelmassa tosi näppärän pilkkomistavan:

Pohja irti.

Kansi irti.

Keskiosa sivusta auki.

Siemenkota pois.
Suikaloi tai paloittele, mielen mukaan.

Kannan ympäriltä syötävät osat irti.Pohjasta palasia.
Mun mielestä aika simppeli homma, eikä jää yhtään siemeniä kaivettavaks. Ja kaikki syötävät osat saa helposti käyttöön. Tosta joskus jos jaksan niin "taitan" paprikan kannan irti, jolloin se irtoaa siististi ja saan koko paprikan yläosan syötäväks :)


Vielä vois tähän loppuun laittaa sipulinpilkkomisvinkin, jonka opin myös kokilta:

Alaosa irti, mutta kanta jää paikoilleen.

Kuori sipuli ja halkaise.

Leikkaa sipulinpuolikas keskeltä, mutta ei kantaan saakka.

Leikkaa syiden suuntaisesti, mutta jälleen kerran ei kantaan saakka.


Leikkaa syiden vastaisesti, ja saat hienoja, pieniä sipulikuutioita.
Kannan voi joko heittää pois tai silputa pieneksi.
Tää on ollu mun mielestä tosi hyvä keino pilkkoa sipuli, se kun tahtoo aina "paeta" kun sitä leikkaa. Ton kannan säilyttämisen ansiosta on jotain josta pitää leikatessa kiinni, ja sipuli pysyy kasassa :)

Ihania pilkkomis- ja kuorimishetkiä! :D
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikkia kommentteja otetaan vastaan :D