keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Piilosokeri

Oon nyt opetellu viikon ajan syömään aamupuuron maidon sijasta raejuustolla. Oon mä sitä kokeillu joskus aikasemminki, mutta vaikken kauheesti sillon välittäny, niin nyt päätin opetella siihen.
Ja kyllä vaan, se maistuu nykyään tosi hyvälle! Jopa sen verran hyvälle, että tuskin enää sitä maidon kanssa haluankaan.

No, sitten se mehukeitto sinne sekaan. Suuret oli epäilykset sen suhteen, ja ajattelin että en todellakaan edes kokeile.
Mutta kuinkas ollakkaan, käytiin eilen lasten kanssa Lidlissä. Ja kun esikoinen sattu pysähtymään mehukeittojen eteen, niin lopputulos oli pari tölkkiä ostoskärryyn, ja tänään sitten kokeilin.



Joo, ei ollu kyllä ihan mun juttu. En tiedä oliko vika enemmän tossa mehukeitossa (joka makeutusaineiden vuoks maistu ihan funlight-mehulle, hyi!) vai koko yhdistelmässä.
Nyt syön kyllä sen mehukeiton puuron kanssa kunnes on loppu, mutta uutta en enää osta. Paitsi tässä varmaan käy kuitenkin niin, että siihen mennessä oon jo tottunu tohon, ja jatkan sen syömistä ;D

Ajattelin sen takia tota kokeilla, koska olis kiva että aamupalallakin sais vähän jotain vitamiinia (muusta kun pillereistä). Mutta mulle ehkä kävis kuitenkin paremmin tohon joku hedelmä puuron jälkeen syötäväks, tai sitten vaikka pakastemansikoita puuron sekaan.
No, kokeilut jatkuu...

Aluks ajattelin ainoastaan kirjottaa ton lyhkäsen tekstin, mutta sitten rupesin pohtimaan noita makeutusaineita ja sokeria.
Mä en tykkää yhtään makeutusaineiden mausta. Ja koitan muutenkin niitä välttää. Useimmiten valitsen mieluummin sokeroidun tuotteen kuin keinomakeutetun, ja syön sitä sitten vaan vähemmän.

Mutta kaikista mieluiten ottaisin kokonaan makeuttamattomia tuotteita. Harmi vaan että niitä ei paljoa näyttäis löytyvän valmiina.
Alkaakin tuntumaan, että ostan kesäksi mehukeittimen, ja rupean tekemään mehua pakkaseen.

Sokeroituja tuotteitakin söisin kyllä mielellään, mutta kun niissä on aina ihan hirvee määrä sokeria. Miks? Joo tiedän, maistuu paremmalta. Enkä mä oo aikasemmin pistäny sitä sokerin määrää yhtään pahakseni, en edes asiaa oo ajatellu.

Piilosokeri

Mutta nykyään kun katselee ihan vaikka salaattikastikepurkista ainesosaluetteloa, niin veden jälkeen tulee sokeri. (Laki taitaa määrätä, että ainesosat täytyy ilmoittaa siinä järjestyksessä, mitä ainesosaa tuotteessa on eniten?) Aika jännä, että salaatin päälle täytyy jonku mielestä heittää sokeria. Höh!

Niin ja ketsuppi! Miten sitä ennen söikin niin paljon? Eikä siitä pois oppiminen edes ollu vaikeeta, joten kai se sitten oli vaan pinttyny tapa käyttä sitä. Tottahan nyt makaronilaatikon päälle ketsuppia kuuluu laittaa!?
Nyt en oo jauhelihakastiketta tehny pitkään aikaan, mutta siihen oon usein laittanu ketsuppia joukkoon, tekovaiheessa siis. Mutta jospa senkin tästä lähtien korvaa vaikka tomaattipyreellä :)



Syyllistyn kyllä vielä antamaan lapsille ketsuppia tiettyjen ruokien päälle, jotta söisivät paremmin :( Tai no, en nuoremmalle, mutta esikoiselle kylläkin. Tänäänki söi makaronilaatikkoa ketsupilla.
Mutta onhan siinä tietysti eroa, että laittaako sitä pienen määrän vai hukuttaako ruoan ketsuppiin...

Joihinkin juttuihin on ehkä perusteltua laittaa sokeria sekaan. Yks esimerkki on puolukkahillo. Mutta vähän yllätyin kun katsoin Pirkan puolukkahillopurkkia:


What?? Sokeria enemmän kuin puolukoita??

Toki mä itsekin laitan sokeria pakastepuolukoiden sekaan jos haluan ruoan lisukkeeks, mutta että enemmän kuin itse puolukoita!
Hilloissa kyllä on sokeria, ja paljon. Mutta kyllä tästä lähtien alan katsomaan noita luetteloita vähän tarkemmin. Tonkin katsoin nyt ihan sattumalta, kun ajattelin ottaa kuvia tänne.

Vielä noi mun viime perjantaiset sokerittomat karkit, jotka sisältää maltitolisiirappia. Netistä luin että se on sokerialkoholi. Eli?
No, sama se, mutta ei ilmeisesti ainakaan mikään polttoöljyn valmistuksessa saatu sivutuote :D


Ja noi karkit oli kaiken lisäks vielä ihan hyvän makuisiakin, ja sain salmiakkihimon taltutettua. Pikkanen ongelma olikin sitten toi, mikä pussin kyljessäkin sanotaan, että liiallisella käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia.
Jep, 20 karkkia, ja se oli sillä selvä! Mutta hyvä niin, eipä tuu ainakaan noista karkeista vedettyä övereitä ;)

Piilosokereista oon siis kuullu, kuten varmaan kaikki muutkin. En oo vaan siitä ennen välittäny tipan vertaa. Mutta kappas vaan, yhtäkkiä alkaa huomaamaan että tulee noita ainesosaluetteloita plärättyä melko tarkkaankin.

En mä siis sokeria pelkää, mutta onhan se kuitenkin kiva jos sitä ois vaan sellasissa jutuissa mihin se kuuluu, eikä joka hemmetin tavarassa jonka kaupasta ostaa!




18 kommenttia:

  1. oot oikeessa tuon lidl marjakeiton kans, se maistuu pahalle .. pari kertaa kokeiltu mut ei osteta meille enää.
    Valion keitot on parhaita. Niis on makua ja ne ei oo niin vetisii. karviais-boisenmarja on mun lemppari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, vika oli siis keitossa :D Tarvii käydä ens kerralla ostamassa tota Valion keittoa, kiitti vinkistä :)

      Poista
  2. Hmmm.. Ootko sekottanut tuon raejuuston kunnolla puuron sekaan? Itse sekoitan sen puuroon kunnolla, ei ees huomaa, että siellä on raejuustoa. Siihen päälle Valion sokeroimatonta mansikkakeittoa niin jo on herkkua! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en pysty sekottamaan mitään keskenään, vaan otan lusikalle vähän jokaisesta kasasta...Oon ehkä vähän neuroottinen? ;D

      Kyllä se raejuusto nyt jo menee, oon alkanu tykästymään siihen puuron kanssa :)
      Kokeilen ehdottomasti tota Valion keittoa, toi Lidlin oli pahaa.

      Poista
    2. Hih! Ymmärrän kyllä. :) Ite alkuun hieman epäilin tuota sekoittamista, siitä tuli niin epämääräsen näköstä hässäkkää, että huh! Nyt sitä ei kuitenkaan voita mikään. x)

      Poista
    3. Mitä oon muiden blogien kuvista katsellu, niin aika hurjan näköstä tosiaan :D

      Poista
  3. Mä olin aivan 100% varma, etten pysty syömään kaurapuuroa ja raejuustoa sekaisin. Sitten yks päivä veivasin ne puurolautasella sotkuksi ja laitoin Valion (= se ainoa oikea) mehukeittoa päälle...ja ai että, nykyään tuo sotku on mun lemppari aamiainen, josta en enää luovu! Etenkin kun raejuusto tavallaan vähän "sulaa" sekaan :) Ja noista Valion mehukeitoista kaikki on tosi hyviä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oottepa te hassuja, kun sekotatte noi mössöks! :D
      Tai ehkä mä oon hassu ;) Mä voin syödä ruoka-aineita sekasin, jos ne on esim. kastikkeessa, salaatissa tms, mutta kun on tollasia juttuja joista tulee sellasta sörsseliä, niin en kykene sekasin syömään :S

      Mä oon vähän alottelija ton mehukeiton suhteen. Taitaa se Valio olla kaikkien mieleen, joten sitä sit ens kauppareissulla :)

      Poista
  4. Mä oon jotenkin niin addiktoitunut makeutusaineisiin ettei tunnu missään. Laitan siis puuroonkin pikkasen makeutusainetta ja sit toi sama setti kun sulla eli raejuustoa ja mehukeittoa/marjoja. Kun kesällä kerää selkä vääränä mustikoita mettästä niin sitten niitä voi nauttia koko talven. Samoin keräsin sukulaisten marjapuskat ja pakaste täynnä mehua, oman talon omenapuista tuli omenamehut (tuorepuristetut) niitäkin pakkasessa. Mut kyllä noitakin mehuja täytyy kohtuudella uoda.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä niin aina keväällä odottelen että saan marjat kypsiksi. mutta yleensä popsin ne sitten sieltä suoraan suuhun, enkä muista tehdä mehuja ollenkaan. Mutta jospa nyt kunnostautuis asian suhteen tulevana kesänä :)

      Mä ajattelin että himmaa sokerin laittamista niihin mehuihin jota ite tekee. Mun mielestä itse tehsyt mehut on hyviä sellasenaankin :)

      Poista
  5. Mä laitoin aina puuron sekaan Pirkan kotimaisia pakastemansikoita. Niitä kun muutaman laittaa jäisenä kuumaan puuroon niin sulavat hetkessä syöntikelpoisiksi ja puuro vähän jäähtyy.

    Toi on muuten yksi syy minkätakia tulee enää harvoin ostettua paljon mitään valmista. Itse kun tekee niin tietää mitä sisältää ja ennenkaikkea paljonko. Lidlissä on muuten lasipullossa sellanen luomu-ketsuppi mikä on raakaruokosokerilla makeutettu. Jossain vaiheessa haluaisin tutustua myös kookosssokeriin. Voisinkin vaikka jossain vaiheessa tehdä ihan postausta noista makeuttajista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, noi mansikat on alkanu vähän houkuttelemaan, joten jos niitäkin jossain vaiheessa kokeilis :) Sillon ei ois ainakaan sokeria tai makeutusaineita.

      Tarvii seuraavalla Lidli-reissulla katsella että löytyiskö. Ite en niin enää ketsuppia kaipaa, mutta lapsille oon sitä laittanu. Niin ja mies syö kans välillä.

      Joku kattavampi juttu noista voiskin olla ihan kiva lukea :)

      Poista
  6. Minä kokeilin juuri vastaavaa kaurapuuro-raejuustocomboa mansikoilla ja Valion kevyt- mehukeitolla. Hyvää! Kyllä minullakin oli kaikki sekaisin. Aika näky.

    Koska sokeria ei voi vältellä helposti kokonaan, yritän ostaa vähiten sokeria sisältävän vaihtoehdon. Esim. ketsuppi on Heinzin vähemmän suolaa ja sokeria -vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä mäkin joskuus onnistun kauheasta ulkonäöstään huolimatta syödä ne sekaisin. Mutta samalla tavalla ne silti sinne masuun uppoaa :)
      Voi että, nyt kun kaikki kehuu tota Valion keittoa, niin harmittaa etten tajunnu heti sellasta ostaa. No mutta, välillä kantapään kautta.

      Joo, me ollaan kans välillä ostettu sitä Pikku-Myy ketsuppia, siinä sanotaan myös olevan vähemmän sokeria ja suolaa.

      Poista
  7. Mä syön kans samanlaisen setin nyt aamusin enkä tykkää sekottaa raejuustoa puuroon :D Ja jos mehukeittoa käytän niin ostan ihan tavallista sokeroitua ku sitä menee kuitenki niin vähän päivässä. Mun maha ei kestä aspartaamia missään, koitin kyllä tuossa viime vuoden loppupuolella niitä sokerittomia keittoja taas mutta ei se tosiaan sovi. Ite poimitut marjat kans on huvennu pakkasesta äkkiä nyt talven aikana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että on joku toinenkin joka ei tykkää sekotella niitä :)

      Nojoo, totta sekin että eipä sitä mehukeittoa niin kauheesti tuu syötyä päivässä. Mä kun vaan syön usein myös päivän aikana jotain muutakin sokeroitua :P

      Jep, ens vuonna täytyy oikein ottaa itteensä niskasta ja täyttää pakkanen talveks! :D

      Poista
  8. Laksatiiviset sivuvaikutukset jep :D tiiän noi.. Mun mies kielsi multa sokerittomat karkit hänen läsnäollessaan ;).. Toi nykynen yläbanneri on muuten ihana, muutos on tosi selkee :)

    VastaaPoista

Kaikkia kommentteja otetaan vastaan :D